Blowerdoor

BlowerDoortest

Een luchtdichtheidsmeting of BlowerDoor controle laat toe luchtlekken op te sporen en te kwantificeren. Met advies van onze erkende luchtdichtheidsmeters wordt energie bespaard, een toename van comfort bekomen en E-peil punten gewonnen.

Luchtdichtheidsmeting – BlowerDoor controle

Blowerdoor

Luchtlekken in de gebouwschil zijn best te vermijden. Deze verliezen zorgen voor een daling van de isolatiewaarde en leiden tot een onaangenaam tochtgevoel in de woning. Een goede luchtdichtheid beschermt uw woning tegen bouwschade als gevolg van inwendige condensatie.

Bij een goede luchtdichtheidswaarde wordt makkelijk E-peilpunten bespaard. Deze controle is een zekerheid voor zowel klant, aannemer als architect.

Contacteer BCB

Blowerdoor
Toestand zonder onderdruk
Toestand zonder onderdruk

Waarom luchtdicht bouwen?

 • Hoger rendement van de isolatie.
 • Winst in E-peil punten.
 • Besparing op de energiefactuur.
 • Correct functioneren van ventilatiesysteem.
 • Toename van comfort in de woning.
 • Betere akoestische prestaties.
 • Bouwschade door condensatie vermijden.
Toestand @ -50 Pascal
Toestand @ -50 Pascal
Blowerdoor

Opsporen van luchtlekken

Tijdens de luchtdichtheidstest wordt een onder- en overdruk opgebouwd. Met dit drukverschil worden luchtlekken voelbaar en zichtbaar met een infrarood camera en rookdetectie.  Dankzij een thermografische analyse kan de intrede van lucht op beeld vastgelegd worden.

Om een goede luchtdichtheidswaarde te bekomen is het aanbevolen een tussentijdse of indicatieve meting voor te schrijven. Advies en eventuele verbeteringswerkzaamheden zijn op dat moment nog mogelijk.

Blowerdoor
Blowerdoor

Uitvoeren van een BlowerDoor controle of luchtdichtheidsmeting

Luchtdicht bouwen en de controle ervan is meer een standaard dan een uitzondering. Lastenboeken verwijzen steeds vaker naar een eis op vlak van luchtdichtheid. Met 2020 in het vizier zullen deze eisen enkel verscherpen. Efficiënt en economisch verantwoord luchtdicht bouwen is een samenwerking tussen bouwheer, architect, aannemer en EPB-verslaggever.

 • Laat uw luchtdichtheidsmeting uitvoeren door een erkend luchtdichtheidsmeter.
 • BlowerDoortest volgens STS-P 71-3 en NBN EN 13829 norm – A-meting.
 • Opgevolgd door een verplicht extern kwaliteitskader.
 • Uitvoeren van een indicatieve of tussentijdse luchtdichtheidsmeting – B-meting.
 • Metingen van zowel eengezinswoningen als grotere volumes.
Blowerdoor

BlowerDoortest van woningen en grotere volumes

Een BlowerDoortest kan uitgevoerd worden bij zowel particuliere woningen, als industriële gebouwen of kantoorgebouwen. De luchtdichtheid van grotere volumes wordt gemeten door meerdere ventilatoren in te schakelen, de zogenaamde MultipleFan meting.


Een voorstudie, degelijk advies en de juiste productkeuze werken kostenbesparend. Daarnaast verzekeren detailmetingen, werfopvolging en tussentijdse luchtdichtheidsmetingen een goed resultaat betreffende de luchtdichtheid van de gebouwschil.

Meer info zie Passief- & BEN-bouwenThermografie, Expertise en Referenties.